sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Cannellonikakku

Näin kuvan pastakakusta, joten päätin yrittää tehdä vastaavan. Tässä siis oma toteutukseni resepteineen ;-)


2 pkt canneloneja
1,5 kg naudan paistijauhelihaa
4 sipulia
4 pkt yrttimaustettua tomaattimurskaa (esim. Pirkka tai Rainbow)
mustapippuria myllystä
2 tl lihaliemijauhetta
4 dl vettä
4 dl juustoraasteta
4 dl ruokakermaa

Ruskista jauheliha. Kuullota seassa pilkotut sipulit. Lisää mausteet ja tomaattimurska. Huuhtele tomaattimurskapurkit vedellä ja lisää vesi joukkoon. Hauduta hetki. Lisää juustoraaste. 

Lado cannellonit voideltuun irtopohjavuokaan pystyyn. Tarvittaessa korota vuoan reunoja leivinpaperin avulla. Täytä cannellonit jauheliha-tomaattiseoksella. Kaada päälle ruokakerma. Ripottele pinnalle juustoraastetta.


Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

lauantai 22. kesäkuuta 2013

Juhannuskakku

Tämän vuoden juhannuskakku sai innoituksensa juhannusruusuista ;-)


Taikina:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
2 dl peruna- ja/tai vehnäjauhoja

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen tai kolmeen kerrokseen ja täytä.

Täyte:
1 litra mansikoita
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
1 prk vaniljarahkaa
mehua

Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Lisää rahka. Kostuta kakkupohjat mehulla. Täytä kakku kerroksittain rahka-kermavaahdolla ja halkastuilla mansikoilla. Levitä kakun päälle kerros rahka-kermavaahtoa.

Koristelu:
1 pkt valkoista sokerimassaa
pala vihreää marsipaania ta sokerimassaa
tomusokeria

Kauli sokerimassa tomusokerin avulla ohueksi levyksi. Nosta levy kakun päälle ja siisti reunat. Tee päälle haluamasi koristeet.

Hyvää juhannusta!

maanantai 17. kesäkuuta 2013

Kreikkalainen lihapata

Erilaisista television ruokaohjelmista tarttuu aina välillä makoisia reseptejä meidänkin arkeen. Tässä kreikkalainen lihapata; olisiko alunperin Nigellan herkkuja ;-) Olen tehnyt tätä jo useasti, mutta unohtanut aina ottaa kuvan - lisään siis kuvan jälkikäteen ...

10 isoa perunaa
700-800 g karjalanpaistilihaa (possua ja nautaa)
4 tomaattia
2 kanelitankoa
5 laakerinlehteä
12 kokonaista mustapippuria
suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
tilkka vettä

Kuutioi hyvin pestyt perunat isoiksi kuutioiksi kuorineen. Ruskista karjalanpaistilihan pinta pannulla. Viipaloi tomaatit. Laita ainekset voideltuun kannelliseen uunivuokaan. Lisää mausteet, öljyä ja tilkka vettä. Paista uusissa 180 asteessa noin 90 minuuttia. 

torstai 13. kesäkuuta 2013

Tomaatti-mozzarellapiirakka

Löysin uuden piirakkareseptin ...


Pohja:
1 dl perunasosejauhetta
2 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
100 g leivontamargariinia
noin 3 rkl kylmää vettä

Täyte:
1 pkt mozzarellaa
2-3 tomaattia
ripaus mustapippuria
3/4 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
3 rkl pestoa

Sekoita perunasosejauhe, hiivaleipäjauhot ja leivinjauhe. Nypi joukkoon margariini. Lisää lopuksi vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin noin 15 minuutiksi.

Viipaloi mozzarella ja tomaatit. Lado viipaleet pohjan päälle limittäin. Ripottele päälle mustapippuria ja basilikaa.

Sekoita munat, ruokakerma ja pesto kulhossa. Kaada seos piirakkavuokaan. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.


keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Tzatziki-voileipäkakku

Maukas vaihtoehto perinteisimille voileipäkakuille on tzatziki-voileipäkakku.



Pohja:
175 g ruisvuokaleipää
75 g voita tai margariinia
(0,5 dl hienonnettua persiljaa)

Täyte:
4 liivatelehteä
150 g kesäkurpitsaa tai kurkkua
0,5 dl kurkkusalaattia
0,25 dl kapriksia
1 tl sitruunapippuria
1-2 valkosipulin kynttä
2 tl hunajaa tai sokeria
2 prk laktoositonta raejuustoa
1 prk laktoositonta smetanaa tai laktoositonta kermavaahtoa
2 rkl sitruunamehua

Koristeluun:
rucolaa
pala kurkkua tai kesäkurpitsaa
1 dl paprikatäytteisiä oliiveja
0,25 dl kapriksia
75 g graavilohta tai kylmäsavuhärkää

Murusta leipä monitoimikoneessa. Lisää voisula ja halutessasi hienonnettu persilja. Taputtele pohja leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Leikkaa kesäkurpitsa tai kurkku pieniksi kuutioiksi. Lisää joukkoon kurkkusalaatti, hienonnetut kaprikset, sitruunapippuri, murskattu valkosipuli, hunaja ja raejuusto. Vatkaa smetana vaahdoksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Liuota ne kiehuvan kuumaan sitruunamehuun, älä keitä.sekoita liivateseos raejuustoseokseen. Lisää viimeisenä vatkattu smetana.  Kaada vuokaan pohjan päälle. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa  4 tuntia tai yön yli.

Koristele kakku: hienonna rucola veitsellä ja ripottele kakun päälle. Säästä muutama kokonainen rucolan lehti koristeeksi. Lisää kesäkurpitsa- tai kurkkuviipaleet selä oliiviviipaleet, kapriksia sekä hienonnettua graavilohta tai kylmäsavuhärkää.

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Jauhelihapannukakku

Herkullinen vaihtoehto kevyempään ruokailuun on jauhelihapannukakku.


5 dl maitoa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
400 g naudan paistijauhelihaa
mustapippuria myllystä

Sekoita kananmunat, suola, sokeri ja jauhot maitoon. Anna turvota 15-30 minuuttia. Ruskista jauheliha; mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle tai voidellulle uunipellille. Ripottele päälle ruskistettu ja maustettu jauheliha. Paista 200-asteisessa uusissa noin 25 minuuttia.

maanantai 10. kesäkuuta 2013

Raparperimehu

Raparperikausi alkaa taas olla parhaimmillaan, joten uudet reseptit on tarpeen. Naapurille kiitos tästä mehuohjeesta ;-)

1 kg raparperia
1 sitruuna

vettä
sokeria

Laita pilkotut raparperit ja viipaloitu sitruuna ämpäriin. Kaada päälle kiehuvaa vettä niin paljon, että raparperit peittyvät. Anna tekeytyä kylmässä kolme vuorokautta. Siivilöi mehu ja lisää 1/2 kg sokeria mehulitraa kohti. Kuumenna sekoittaen niin kauan, että sokeri liukenee. Pullota mehutiiviste. Säilytä kylmässä. Laimenna vedellä ennen tarjoilua oman maun mukaan. Tiivisteestä tulee myös mainioita mehujäitä ;-)

Raparperi-valkosuklaakuppikakut

Raparperi-valkosuklaakuppikakut on maukas kesäinen vaihtoehto muffinsseille.


Taikina (32 kpl)
400 g (n. 6 dl) raparperia
200 g valkosuklaata
200 g voita tai leivontamargariinia
5 dl sokeria
6 kananmunaa
8 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
2 dl kevytmaitoa

Koristelu
2 tlk (4 dl) vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
valkosuklaata rouhittuna sekä strösseleitä

Lisäksi
Amerikan muffinivuokia

Paloittele raparperi pieniksi paloiksi. Rouhi valkosuklaa veitsellä. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon rasvasula.

Sekoita jauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita joukkoon varovasti myös maito, rouhittu valkosuklaa sekä raparperipalat. Vältä turhaa sekoittamista.

Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta vaniljasokerilla. Pursota kermavaahto jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. Koristele strösseleillä, rouhitulla valkosuklaalla, syötävillä kukilla tai mintunlehdillä. Koristelut tosin puuttuvat kuvan kuppikakuista ;-)

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Late Lammas -kakku

Perheemme pienimmän ristiäisiin kaivattiin kakkua ja koska kevään teemana on ollut tehdä hieman erilaisia kakkuja, niin tällä kertaa syntyi Late Lammas -kakku. Tai virallisestihan kyseessä on Timppa-kakku ;-)


Kakkupohja:
6 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl peruna- ja/tai vehnäjauhoja
1,5 tl leivonjauhetta

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen kerrokseen.

Täyte:
1 l pakastemansikoita
2 dl laktoositonta kuohu- tai vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl sokeria
vaaleaa mehua kostutukseen

Vaahdota kerma ja sokerit. Kostuta ensimmäinen kakkukerros mehulla. Levitä päälle kerros haarukalla muussattuja mansikoita sekä kermavaahtoa. Lisää toinen kakkukerros ja täytä samoin kuin edellinen. Kostuta päällimmäinen kerros leikatulta pinnalta ja laita paikoilleen. Pyöristä kakun reunat.

Kuorrute ja koristeet (vihreä possukakku):
2 dl laktoositonta kuohu- tai vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl sokeria
1 pötkö mustaa marsipaania tai sokerimassaa
pala vaaleansinistä marsipaania tai sokerimassaa
minivaahtokarkkeja

Vaahdota kerma ja sokerit. Kuorruta koko kakku kermavaahdolla. Lado kakun pinnalle minivaahtokarkit. Kaulitse marsipaani ohueksi tomusokerilla "jauhotetulla" alustalla. Älä käytä jauhoja! Muotoile levystä koristeet. 

Suolaiset cake pops -voileipätikkarit

Trendikäs vaihtoehto kevään ja kesän juhliin on suolaiset cake pops -voileipätikkarit. Ohjeesta tulee noin 25 tikkaria.


noin 100 g ruisleipää
noin 0,5 dl laktoositonta maitoa
150 g kylmäsavulohta
1 pkt ruohosipulituorejuustoa
noin 0,5 dl tilliä hienonnettuna
1 rkl kapriksia

Koristeeksi:
ruisleipää
tilliä
ruohosipulia
sitruunan raastettua kuorta
ementaljuustoa

Lisäksi:
coctail- tai varrastikkuja

Hienonna leipä monitoimikoneessa leikkuuterällä muruiksi. Siirrä murut kulhoon, lisää maito ja anna kostua. Hienonna kylmäsavulohi veitsellä. Sekoita kylmäsavulohi, tuorejuusto, tilli ja hienonnetut kaprikset leipämurujen joukkoon. Älä käytä monitoimikonetta enää, ettei seoksesta tule liian tasaista.

Valmistele haluamasi koristeet. Hienonna muutama viipale ruisleipää muruiksi monitoimikoneella. Hienonna tilli ja ruohosipuli, Raasta sitruunasta kuori. Raasta juusto. Pane koristeainekset pieniin kulhoihin. 

Pyörittele leipä-kalaseoksesta pieniä palloja. Pyöritä pallot koristeissa, esimerkiksi ruisleipämuruissa, ruisleipämuru-ruohosipuliseoksessa, tilli-sitruunankuoriseoksessa tai juustoraaste-sitruunakuoriseoksessa. Pistele pallot tikkuihin.

lauantai 8. kesäkuuta 2013

Kanakastike riisillä

Peruskanakastike riisillä on perheemme ruokalistalla säännöllisesti. Variaatiota saa käyttämällä erilaisia kasviksia, myös pakastekasvikset käy.


3 dl riisiä, esim. basmati-thairiisiä tai tummaa kokojyväriisiä
ripaus suolaa
6 dl vettä

Kypsennä riisit suolalla maustetussa vetdessä pakkauksen ohjeen mukaan, noin 12 minuuttia. Itse kypsennän lisäkeriisit aina Tupperwaren easy-rice -kulhossa mikroaaltouunissa (800 W). Riisiä ei tarvitse näin vahtia tai hämmentää, joten senkin ajan voi tehdä muuta ;-)

Kastike:
450 g maustamattomia kanasuikaleita
loraus juoksevaa margariinia tai öljyä
1 tl kurkumaa
(suolaa)
1 sipuli
1 paprika
mustapippuria myllystä
3 dl ruokakermaa (esim. Flora ruoka)

Ruskista kanasuikaleet rasvatulla pannulla. Lisää pilkottu sipuli ja kuutioitu paprika. Mausta kurkumalla, pippurilla ja tarvittaessa suolalla - huoma, että nykyisin monet kanasuikaleet on jo valmiiksi suolattuja. Hauduta kastiketta vielä hetki. Tarjoile riisin tai pastan kera.

Korvapuustit

Tässäpä peruskorvapuustien ohje; taikina tosin sopii kaikenlaisten pullien sekä munkkien tekoon.


Taikina:
5 dl maitoa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 pss kuivahiivaa
13-15 dl vehnäjauhoja
1,2-2 dl juoksevaa margariinia

Täyte:
noin 3/4 dl juoksevaa margariinia
noin 1 dl sokeria
kanelia

Pinnalle:
kananmunaa
raesokeria

Sekoita kuumennettuun (noin 42 asteiseen) maitoon kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää kuivahiiva ja osa jauhoista. Lisää jauhoja vähitellen ja alustuksen loppuvaiheessa margariini. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä noin 40 minuuttia.

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinapalat jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoisiksi levyiksi (noin 30 cm*60 cm). Levitä levylle puolet margariinista ja sokerista. Ripottele päälle kanelia. Kääri levy rullaksi; jätä saumakohta alapuolelle. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä vinottain palasia (kolmioita). Nosta palat pystyyn kapeampi puoli ylöspäin. Paina pullan päältä molemmilta puolilta sormilla pulla "kasaan"; paina aina alustaan asti.

Nosta pullat leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota liinan alla lämpimässä noin 30 minuuttia. Voitele pullat hieman vispatulla kananmunalla ja koristele raesokerilla. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Whoopiet

Ohjeessa on vaaleat ja suklaiset whoopiet samassa reseptissä: vaaleisiin mantelijauhetta ja puolukkatäyte, suklaisiin kaakaota ja suklaatäyte - toki ristiinkin saa täytteitä kokeilla ...


Taikina:
100 g voita tai leivontamargariinia
1 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl manteli- tai kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa

Täyte 1:
1 prk mascarpone-juustoa tai kermavaahtoa
1 1/2 dl puolukoita
1/2 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria

Täyte 2:
2 prk vaniljarahkaa
80 g tummaa suklaata

Vatkaa pehmeä voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Yhdistä vehnäjauhot, manteli- ja leivinjauhe sekä vanilliinisokeri keskenään. Sekoita jauhoseos vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Nostele taikinasta kahden lusikan avulla pieniä nokareita leivinpaperin päälle pellille (noin 40 kappaletta). Jätä hieman leviämisvaraa. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla, 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä. Sekoita juuston joukkoon kohmeiset puolukat, fariini- ja vanilliinisokeri. Levitä täyte puolelle kakkusista ja paina loput kansiksi. Anna leivonnaisten mehevöityä jääkaapissa noin 1/2 tuntia ennen tarjoamista. Säilytä whoopiet jääkaapissa. Voit myös pakastaa ne.

perjantai 7. kesäkuuta 2013

Perunamuusi ja lihapullakastike

Kestosuosikki meidän perheessä - kuten varmaan useimmissa lapsiperheissä - on perunamuusi ja lihapullat. Moni ostaa lihapullat eineksinä, mutta tällä ohjeella ne on helppo tehdä itsekin.


Perunamuusi:
10 isoa perunaa
vettä
suolaa
1/2 dl juoksevaa margariinia
2 dl ruokakermaa
perunoiden keitinvettä

Kuori ja pilko perunat sekä keitä ne kypsiksi - laita vettä vain sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Kun perunat ovat pehmeitä, kaada keitinvesi kulhoon. Muussaa perunat survimella; sähkövatkainkin käy, mutta sillä muusista tulee helposti liisteriä. Mausta suolalla. Lisää margariini ja ruokakerma. Jos muuri on vielä liian paksua tai kuivaa, niin lisää keitinvettä pienissä erissä, kunnes muusi on sopivaa.

Kastike:
1/2 dl juoksevaa margariinia
1/2dl vehnäjauhoja
1/2 l kuumaa vettä ( esim. vedenkeittimellä)
1 tl lihaliemijauhetta

Kuumenna rasva pannulla, lisää jauhot. Rasvan ja jauhojen määrä on sopiva, kun seos on notkeaa ja helposti sekoittuvaa. Ruskista rasva-jauhoseosta hetki pannulla. Lisää kuumaa vettä semalla sekoittaen. Lisää vettä pienissä erissä, jotta kastikkeesta ei tule liian vetistä. Mausta lihaliemijauheella. Halutessasi voit lisätä myös muita maisteita.

Lihapullat:
750 g naudan paistijauhelihaa
1 pss ranskalainen sipulikeitto -ainesta
1 kananmuna

Sekoita lihapulla-ainekset kulhossa tasaiseksi massaksi. Pyörittele massasta lihapullia leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (massasta tulee noin 30 kpl). Paista lihapullia 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia.


sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Raparperipiirakka muunnelmineen

Helteiden kunniaksi - tai vuoksi - alkoi tehdä mieli raparperipiirakkaa :-)


Täyte:
300 g raparperia
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja

Huuhtele, kuori ja paloittele raparperit. Nosta sokerin kanssa kattilaan ja keitä kunnes pehmenevät. Sekoita hieman, jotta raparperit hienontuvat. Sekoita kuumaan soseeseen perunajauhot. Anna jäähtyä.

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
0,5 tl jauhettua inkivääriä
1,5 dl sokeria
150 g margariinia
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta

Sekoita jauhojen joukkoon kaneli, inkivääri ja sokeri. Nypi seos margariinin kanssa murumaiseksi. Ota taikinasta 1/4 osa erilleen pinnalle ripoteltavaksi. Sekoita loppuosaan kananmuna ja leivinjauhe. Painele taikina piirakkavuokaan. Levitä päälle raparperisose ja murustele pinnalle toinen taikina. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Ännä jäähtyä. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Piirakkataikina sopii myös puolukka- tai omenatäytteelle. Kuvassa on itse asiassa raparperi-puolukkapiirakka ;-)

lauantai 1. kesäkuuta 2013

Nakkipasta

Yksi perheen junioreiden suosikeista on nakkipasta; myös naapurin nuorimies totesi:"Nam!"


400-500 g tavallista kuviopastaa tai gluteenitonta maissipastaa
400-500 g nakkeja
loraus juoksevaa margariinia tai öljyä
1 iso sipuli
1 prk yrttimaustettua tomaattimurskaa (esim. Pirkka tai Rainbow)
suolaa
mustapippuria

Keitä pasta suolavedessä. Pilko nakit ja ruskista rasvatulla pannulla yhdessä hienonnetun sipulin kanssa. Lisää pannulle tomaattimurska, vettä ja keitetty pasta. Sekoita ja maista - lisää halutessasi suolaa ja pippuria.